top of page

Rondreis door Zuid-Afrika

Bijgewerkt op: 9 aug. 2019

3,5 half week heb ik samen met mijn vriend door Zuid-Afrika gereisd. Het Krugerpark, Jeffreysbay, Tsitsikamma, Knysna, Oudtshoorn, Paarl en Kaapstad hebben we meegepakt. In deze blog licht ik de beste plekjes uit die je kunt bezoeken tijdens je reis door Zuid-Afrika.



De reis er naartoe

Vanaf Schiphol vlogen we met een overstap op Londen naar Johannesburg. De overstap op Londen was een uur. We werden van te voren een beetje bang gemaakt dat de bagage het dan mogelijk niet zou redden, maar dit is allemaal goed gegaan. We kregen op Schiphol een label met 'short transport' erop en onze overstap was op dezelfde terminal. Bij aankomst in Londen konden we in één keer doorlopen naar ons volgende vliegtuig. We vlogen met British Airways in een dubbeldekker vliegtuig. Het was prima, maar we hadden hiervoor allebei met twee van de beste luchtvaartmaatschappijen gevlogen, dus in vergelijking met die viel dit een beetje tegen. Eten aan boord was oké en vlucht ging vrij snel voor ons gevoel. Retour Amsterdam-Johannesburg heeft ons 435 euro per persoon gekost. Vrij voordelige tickets dus.



Johannesburg

Op het vliegveld van Johannesburg hadden we een auto gehuurd bij Avis. Deze verhuurmaatschappij is ons erg goed bevallen. Geen gezeik achteraf en inleveren ging beide keren erg soepel. Het verhuurkantoor van Avis ligt tegenover de uitgang van de luchthaven, maar met een roltrap kun je de weg onderdoor en kom je uit bij het verhuurkantoor. Er wordt aangeraden om niet te pinnen op het vliegveld van Johannesburg, omdat er mensen rondlopen die dit in de gaten houden. Zij kunnen je dan achtervolgen en je geld opeisen. Meestal pinnen toeristen die net aankomen een groot bedrag. Wij hebben niet gepind op het vliegveld van Johannesburg, maar hadden onderweg naar het Krugerpark al wel contant geld nodig. Je moet namelijk tol betalen. Wij hebben onderweg gepind bij een Casino aan de rand van de weg. Bij de kassa bij de tolweg werd ons namelijk verteld dat we niet konden pinnen. De wegen onderweg naar het Krugerpark zijn goed onderhouden en veilig. Je moet uiteraard niet stoppen langs de weg of in het donker rijden. Er lopen veel mensen langs de snelweg. Dit is in het begin een gek gezicht, maar wees niet meteen bang. Ze doen verder niks. Mochten ze wel voor je auto springen dan is het advies om altijd door te blijven rijden en vooral niet te stoppen.


Krugerpark

Het Krugerpark was ons hoogtepunt van de vakantie. Het is zo gaaf om op safari te zijn en wij konden er geen genoeg van krijgen. We hebben twee dagen rond gereden in het Krugerpark. De eerste dag zijn we meegegaan met een Jeep. Dit kun je vanuit de meeste verblijven wel regelen. Het was erg leuk om met de ranger mee te gaan. Hij ziet heel veel. Je moet er wel wat voor over hebben, want om 5:00 's nachts word je al opgehaald bij je verblijf. De safari duurde bij ons tot 16:00. Je krijgt dus wel waar voor je geld. De tweede dag zijn we zelf in onze eigen auto naar het Krugerpark gereden. Je kunt daar ter plekke betalen voor je toegang. Het park gaat vanaf 6:00 open. We vonden met de eigen auto ook erg leuk. Je kunt zelf op zoek gaan naar de dieren en je kunt zolang blijven kijken als je zelf wil. De combi van één dag met een Jeep mee en de andere dag zelf rijden is ons erg goed bevallen. Wees niet bang om zelf te gaan rijden, want het is echt veilig om daar rond te rijden.





Blyde River Canyon

Vanaf het Krugerpark rijd je in een uurtje naar Blyde River Canyon. Wij hebben er voor gekozen om deze 'panorama route' nog even mee te pakken. Het uitzicht was fantastisch! Rijd naar Blyderiverspoort voor het beste uitzicht. Dit uitkijkpunt ligt helemaal bovenin. God's Window schijnt ook een mooi uitkijkpunt te zijn, maar om te checken of je wel mooi uitzicht krijgt, kun je het beste eerst naar Wonderview rijden. Hier kun je namelijk gratis heen. Toen wij er waren op dat moment van de dag, lag er allemaal bewolking in het dal. Vandaar dat we niet bij God's Window zijn geweest. Voor de uitkijkpunten moet je dus iets betalen. Dit is omgerekend naar euro's een paar cent. Ook kun je onderweg nog twee watervallen bekijken. Bij alle uitkijkpunten kun je genoeg souvenirs kopen, dus hier hoef je je in ieder geval niet druk om te maken. De keuze is reuze. Of de keuze is allemaal hetzelfde. Net hoe je het ziet. Onderweg kun je leuk lunchen bij The Chubby Pig. Ik snap ook niet dat je je restaurant zo noemt, maar je kunt er goed lunchen en je zit leuk aan het water. Daarnaast kun je er ook nog overnachten. Zag er erg leuk uit, dus kun je even googlen.





Jeffreysbay

Vanaf Johannesburg vlogen we naar Port Elizabeth. Daar werden we opgehaald door mijn zwager die daar woont met zijn gezin. We wilden hen daar natuurlijk graag bezoeken, dus dit is de reden dat we hier geweest zijn. Mocht je van surfen houden, dan is dit een goeie spot om naartoe te gaan. Surfers van over de hele wereld komen hier om te genieten van de goeie golven. Jammere aan de zee is, dat het ijskoud water is. Dit is overigens in bijna heel Zuid-Afrika zo. Dus echt een lekker duikje in de zee doen, zit er niet bij. Maar in Jeffreysbay kun je meer dan alleen surfen. Je kunt er namelijk ook lekker smikkelen en koffie's drinken. Voor een leuke lunchtent ga je naar Infood en voor lekker koffie in een hip koffietentje ga je naar First Light.




Tsitsikamma

Tsitsikamma is een prachtig natuurgebied in het zuiden van Zuid-Afrika. Het ligt op een uur rijden van Jeffreysbay. Je kunt hier vooral mooie hikes maken en natuurlijk bungee jumpen. De hoogste brug waar je vanaf kunt bungee jumpen, staat namelijk in de buurt van Tsitsikamma. Je kunt gratis naar het viewpoint om te kijken. Iedere kwart voor en kwart over kan er worden gesprongen. In Tsitsikamma National Park hebben we een route gedaan naar een hangbrug over het water. Je kunt daarna nog verder lopen, maar wij zijn terug gegaan, omdat we nog een andere hike wilden doen. De route naar de brug toe is erg goed toegankelijk en loopt heel makkelijk. De andere hike die we daar gedaan hebben is naar een waterval. Het is een pittige hike, omdat je een heel stuk over rotsen moet klimmen over het strand. Deze route is dus een stuk minder toegankelijk, maar wel prima te doen (als je van wandelen houdt). Bij de waterval kun je ook zwemmen. Het water is ook hier ijskoud, maar na zo'n lange tocht is het wel verfrissend.

Bij Nature's Valley kun je heerlijk even bijkomen. Hier heb je een meertje en zee naast elkaar wat verbonden is door zandstrand. Het meer is erg lekker om in te zwemmen, maar loop vooral ook nog even naar de woeste zee. Wij hebben hier namelijk dolfijnen gespot, dus je weet maar nooit wat je er gaat zien!




Knysna

Vanuit Tsitsikamma zijn we doorgereden naar Knysna. Je zegt nice-na, zo heb ik begrepen. Je bent onderhand dus al bezig met de zogeheten Garden Route. Deze route leidt je uiteindelijk naar Kaapstad. Maar eerst een stop in Knysna dus. Dit plaatsje ligt aan de kust. Het viel ons op dat er hier veel Britten zijn en veel rijken mensen wonen in grote huizen. Het plaatje bestaat uit verschillende eilandjes. Leisure Island is leuk om heen te gaan om even lekker te chillen. Je kunt daar rustig aan een soort zee-meer liggen. Zin in koffie of een lunch? Ga dan naar Nadine's Corner. Dit ligt op Leisure Island. Vergeet daar dan niet een pak stroopwafels te kopen die door Zuid-Afrikaanse jongeren zijn gemaakt in het Skilss Centre in Humansdorp. Het stroopje tussen het koekje is vooral erg lekker!

Een ander leuk koffie tentje is East Head's. Dit is ook populair onder toeristen en lokale bevolking, vooral onder lunchtijd. Maar je kunt er ook erg lekker ontbijten of een gebakje nuttigen. Dit deel van Knysna staat vol met grote huizen die tegen de heuvels zijn opgebouwd. Je kunt op The Head's ook naar een mooi strand. Ga daarvoor naar één van de viewpoints toe. In Knysna zelf is niet perse enorm veel te doen. Je kunt vooral naar strandjes gaan, het haventje bekijken en lekker relaxen.

Voor een lekkere lunch of avondmaaltijd kun je goed naar Chatters Bistro. We hebben daar alle avonden gegeten, omdat het ons goed beviel. Het is een Italiaans restaurant met een traditionele houtoven.





Oudtshoorn

Oudtshoorn staat bekend om de struisvogels en de grotten. Nu ben ik zelf niet zo fan van die struisvogels en vind ik ze vooral heel erg stinken, toch is Oudtshoorn een aanrader om heen te gaan. Oudtshoorn ligt veel meer in het binnenland van Zuid-Afrika en de omgeving is hier vrij droog. We hadden via Booking een soort halve tent gehuurd met vet uitzicht over het dal en bergen in de verte. Bij aankomst zagen we wel een schorpioen lopen, die ik met een grote homp steen van zijn leven heb bevrijd. Ook al is mijn sterrenbeeld een schorpioen, deze beesten zijn bij mij niet zo geliefd en ik was een beetje angstig geworden voor wat er nog meer rondliep, maar het is bij deze ene schorpioen gebleven. Ik heb de eerste nacht niet zo goed geslapen. Ik geef het toe, maar uiteindelijk was het wel een leuk verblijf die een keer out-of-your-comfort-zone is. In de buurt van Oudtshoorn zijn enorme grotten te bezoeken. Echt heel gaaf om een rondleiding hierdoor heen te doen. Ga wel voor de spannende en lange route, tenzij je echt niet goed tegen kleine ruimtes kan. Door sommige delen moet je echt heen kruipen. Een lange broek of sportlegging is wel een aanrader. Mijn bovenbenen bleven namelijk plakken aan de stenen, waardoor ik me als een soort aangespoelde potvis moest los maken. Niet heel charmant als je daar met je reet en al in de opening ligt. Dus ook een tip, ga achteraan in de rij staan!

Je kunt na het bezoek aan die grotten in de buurt een hele vette weg rijden door de bergen. De Swartberg Pas heet het. Wij hebben de helft gedaan, omdat we niet echt een super dikke auto hadden voor zulke tochten. Het eerste deel is verhard, maar op een gegeven moment wordt het een onverharde weg met veel losse stenen op de weg, maar ga sowieso een kijkje nemen. Met het eerste deel heb je ook al mooi uitzicht!


Natuurlijk moet er aan het einde van de dag weer gesmikkeld worden. Hiervoor kun je erg lekkere bobotie eten bij Nostalgie. Maar het beste waar je heen kunt gaan is Buffelsdrift. Dit is echt ge-wel-dig! Je zit daar met uitzicht op nijlpaarden, zebra's en giraffes. De weg naar de parkeerplaats toe is al grappig, want er kan zomaar een dier voorbij lopen. Het ziet er luxe uit, maar het restaurant heeft gewoon normale prijzen. Het eten is er erg lekker! Als je veel geld hebt, ga er dan vooral ook slapen. Maar je kunt ook gewoon weer terug gaan naar de spannende tent en de volgende ochtend weer aanschuiven bij het ontbijt.




Route 62

Een aanrader om zeker te rijden is de Route 62. Het heeft een Amerikaanse sfeer en is echt heel gaaf. Je rijdt door bergen heen, over lange wegen. Onderweg kun je stoppen bij Diesel & Crème. Dit is een leuke plek om even te lunchen of een cappuccino te bestellen. Deze weg bracht ons naar Paarl, de volgende stop. Het was een lange reis, maar over deze weg was dat zeker geen straf!





Paarl

Paarl ligt in het wijngebied van Zuid-Afrika in de buurt van Stellenbosch. Als je van wijn houdt is het echt een aanrader, maar ook al houd je niet van wijn, dan is het ook een aanrader. Het gebied is namelijk prachtig. Paarl ligt ingebouwd tussen allemaal bergen en dat zorgt voor een mooi gezicht. Bij Delaire Graff kun je een wijnproeverij doen in luxe sferen. Je wordt met een golfkarretje opgehaald bij je auto en naar de ingang gebracht. Vrij debiel, want het is echt een klein stukje lopen. Maar mij hoor je verder niet klagen, want ik houd wel van een beetje comfort. Op zich leuk om hier een wijnproeverij te doen, al zitten hier vrij veel ''rrrrrr'' mensen die vooral zichzelf i.p.v. de wijn interessant vinden. Maar laat je niet afschrikken het is prima te betalen.

We zijn ook bij Bosch en Dal geweest. Het is leuk om hier rond te lopen, want het is wel een redelijk groot terrein. Als je binnenkomt en je gaat rechts dan kom je uit bij een mooie oprijlaan met bomen aan beide kanten. Je kunt hier uiteraard ook een wijnproeverij doen, maar wij hebben hier een tour gedaan. Niet echt bijzonder. Ze laat houten vaten wijn zien en vertelt wat. Maar he, als je er toch bent: voor paar euro heb je een tour.


Het mooiste terrein om te bezoeken is Babylonstoren. Het ziet er gewoon erg mooi en netjes uit. Ook hier hebben we een wijnproeverij gedaan in een mooie ruimte. Zeker een kijkje waard.


In Paarl kun je lekker eten bij Noop. Vrij chique restaurant, maar dan hoef je in ieder geval niet zelf je wijn in te schenken, scheelt weer. Je kunt hier van alles eten en het zo duur maken als je zelf wil. Maar als je gewoon normaal doet, betaal je niet veel en eet je lekker.





Kaapstad

Jaja eindelijk in Kaapstad aangekomen! Laatste stop van deze reis. Kaapstad is vooral leuk in het totale plaatje. Zo'n Tafelberg en daarvoor dan zo'n grote stad, dat is gewoon heel cool om te zien. Verder kun je hier helemaal los gaan in leuke restaurantjes en koffietentjes. Iets waar ik zelf dol op ben, maar dat heb je vast al gemerkt. Verder hangt er een bepaalde relaxte sfeer in Kaapstad. We zijn 6 dagen in Kaapstad geweest. Lekker rustig alle tijd gehad, maar veel langer hoeft ook niet. Al is het ook zonde als je te weinig tijd hebt ingepland. Met 4-6 dagen heb je tijd genoeg!


Alle activiteiten zet ik hieronder even op een rijtje. Dan is het voor jou ook overzichtelijk:

- Zonsopgang op Signal Hill. Neem lekker je eigen picknick en wijn mee en geniet van de zonsondergang en de debiele chinezen die 5 min voor tijd nog even langs komen. Ga wel met je eigen auto hierheen of die rode toeristenbus, want een Uber bestellen boven op is erg moeilijk. Wij hebben zelfs twee zielige Oostenrijkse meisjes meegenomen in de auto, omdat ze geen bereik hadden en hun Uber maar niet kwam. Voor de rest heb je geen auto nodig in Kaapstad zelf. Pak lekker de Uber, die is echt super veilig!

- Tafelberg beklimmen. Als je niet van hiken houdt, neem dan lekker die kabelbaan. Ik houd dus ook niet van hiken, maar heb hem wel beklommen. Achteraf vond ik het vet dat ik hem zelf ben opgekomen, maar hoe wil je niet weten. Als de zon schijnt, hoef je geen schaduw te verwachten. Tenzij je half onder een prikkelbosje gaat liggen. In het begin is nog wel iets van schaduw, maar op een gegeven moment gewoon niet meer. Nou daar loop je dan lekker in de brandende zon. Het zweet guts uit elke holte die je maar hebt, dus neem genoeg water mee. Wij waren zo dom om met twee kleine flesjes water naar boven te gaan, dus neem op z'n minst drie flesjes mee. Als je boven bent word je wel beloond met prachtig uitzicht! Maar ja, met de kabelbaan krijg je hetzelfde uitzicht. But, nu hoor je bij de sportieve mensen i.p.v. die luie dikke toeristjes. Ga wel lekker met de kabelbaan terug, want het is ook leuk om die kabelbaan eens uit te proberen en scheelt je weer een tocht naar beneden. Er is boven op de Tafelberg een restaurant en je kunt tickets voor de kabelbaan ook bovenop kopen.





- Robben Island. Kun je doen, maar is niet een must see. Wij hebben ons voornamelijk erg vermaakt om alle typische toeristen die mee waren. Het is vrij druk en voor je in die boot zit, ben je een half uur verder. De boottocht zelf is wel leuk. We hadden de terugweg een boot met een dek, dus dan kun je lekker in de wind staan en heb je uitzicht vanaf het water op Kaapstad. Op Robben Island krijg je een rondleiding in een bus, dus dan zit je opgepropt met al die toeristen. Niet iets waar ik van houd, maar wees gerust de andere helft van de tour is uit de bus. Je krijgt namelijk een rondleiding in de gevangenis waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten. Degene die je rondleidt, heeft zelf ook in die gevangenis gezeten en neemt zijn rondleiding erg serieus. Het is wel leuk om de cel van Nelson Mandela te zien, maar je zou dit uitje kunnen overslaan. Als je gaat, neem dan de tour van 15:00, dan heb je de terugweg beginnende zonsondergang op de boot.


- Bo-Kaap. Het wijkje met alle gekleurde muurtjes. Leuk om hier door heen te lopen en lekker je instagramfotootje te maken voor een gekleurd muurtje. Je kunt hier lekker ontbijten bij Harvest Deli Café. Neem dan vooral de pompoen pannenkoekjes.


- Rooftop Bar. Er zijn er genoeg van in Kaapstad, maar wij zijn er bij eentje geweest (The Piano Bar). Het schijnt een homobar te zijn, maar als hetro ben je natuurlijk ook welkom. Je hebt hier een zwembad en je kunt er een drankje doen. Je hebt uitzicht op de Tafelberg (maar waar heb je dat niet), maar verder is het niet heel spectaculair.


- Kaap de Goede Hoop. We zijn hier naartoe gereden, toen we nog een eigen auto hadden in Kaapstad. Het is namelijk wel even rijden. Je rijdt over de Chapman's Peak er naartoe. Een erg mooi stukje van de route. Verder is er bij Kaap de Goede Hoop niet heel veel meer te zien. Het is meer dat je het kunt afvinken van je bucketlist. Het park kost met z'n tweeën 606 rand, wat omgerekend wel 40 euro is. Vrij duur vonden wij, aangezien we dachten dat het 8 euro per persoon zou zijn. Je kunt in dat park ook wandelen, maar dat hebben we niet gedaan. Het is wel mooi om doorheen te rijden, maar het is voornamelijk dat punt waar je naartoe kunt en waar je netjes in de rij moet staan voor een foto.





- Pinguïns. Je kunt met de tickets van Kaap de Goede Hoop ook naar de pinguïns. Tenminste, wij denken dat het kan, want bij ons werkte het. Geen 100% garantie dus! Het is vooral heel toeristisch bij de pinguïns, maar wel leuk om heen te gaan. De pinguïns zijn vrij tam, maar je moet ze niet aanraken. In het dorpje bij het strand in de buurt (Simonstad) kun je lekker lunchen bij Lighthouse Café. Bestel hier vooral de vegetarische lasagne.


- Muizenberg. In Muizenberg kun je ook goed surfen. Er zitten hier allerlei surfschooltjes. Maar wij kwamen vooral voor de leuke gekleurde strandhuisjes en het strand.





- De rode toeristen bus. Ik haat die bussen normaal gesproken echt. Mensen die met zulke bussen door die Europese steden crossen, gaan ook naar all inclusive restaurants. Het genre waar ik zelf niet heel dol op ben. Je voelt hem misschien al aankomen, wij zijn ook met zo'n bus geweest. Echt gebeurd. Had het zelf nooit gedacht, maar dit was ook even een out-of-your-comfort-zone-moment. Het werd ons door meerdere mensen aangeraden, omdat je met die bus een groot deel van Kaapstad kunt zien, die een beetje buiten het centrum ligt. Bij de tuinen in Kirstenbosch bleven we als enige zitten, want daar stappen alleen 50 plussers uit. We zijn wel bij Houtbay uitgestapt, schijn je de beste fish&chips te kunnen eten en je kunt er zeehonden zien.


- Old Biscuit Mill. Hier is iedere zaterdag een leuk marktje. Wel een beetje een gure wijk en parkeren gaat daar vaag. Dus ga vooral met de Uber! Je hebt hier heel veel leuke hippe winkeltjes en eettentjes. Qua publiek komen hier veel toeristen en de rijkere mensen uit Kaapstad.




446 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page